Jak vybrat

POMALÝ HRNEC – 6 důvodů proč ho mít a jak vybrat ten nejlepší

Pomalý hrnec není žádná rychlokvaška od Horsta Fuchse z teleshoppingu. Naopak, princip pomalého vaření používají lidé již po generace a první klasické pomalé hrnce se začaly objevovat v první polovině 20. století. Jejich prodej se rok od roku zvyšuje. Proč je o ně takový zájem? Hrnec na pomalé vaření připraví úžasně chutné a hlavně zdravé jídlo, ušetří čas i peníze a nabízí snadnou údržbu.

Co je pomalý hrnec?

Pomalý hrnec (anglicky slow cooker) je elektrický hrnec, do kterého naskládáte všechny potřebné ingredience pro vybraný pokrm, hrnec zapnete a jídlo se v průběhu několika hodin (3-10) při konstantní teplotě pod bodem varu připraví „samo“. Nemusíte u hrnce postávat, poskakovat, míchat, podlévat, kontrolovat. Zapnete a jdete si po svém.

Bionaire CrockPot SCV400RD

A proč pod bodem varu?

Jídlo se tak připravuje mnohem šetrněji. Sice několik hodin (proto pomalý hrnec), ale zato si uchovává maximum živin a dalších cenných látek.

Tedy, je to zdravé!

V pomalém hrnci připravíte celou řadu pokrmů od marmelád, povidel, zavařenin, zeleniny, dezertů, polévek, skvělých vývarů až po guláše, vepřová, hovězí, kuřecí masa, zvěřinu a nespočet dalších na tisíc způsobů.

Takže, je to i dost univerzální věcička.

Z čeho se skládá a jak funguje?

Hrnec na pomalé vaření je složený z několika částí (viz obrázek níže). Vnitřní, většinou vyjímatelnou, část tvoří varná nádoba (2), ve které se připravuje samotné jídlo. Varná nádoba může být z různého materiálu a může mít různý tvar i objem.

pomalý hrnec nákres
Zjednodušený nákres jednotlivých částí pomalého hrnce: 
1. poklice – většinou skleněná
2. varná nádoba – samotný hrnec, ve kterém se připravuje pokrm; může být z různých materiálů; v závislosti na použitém materiálu je možné tento hrnec využít například i v troubě nebo na sporáku
3. vnější část – šasi s topným tělesem, které téměř rovnoměrně (nejvíce zespodu a ze stran) zahřívá vnitřní hrnec
4. ovládací prvek – slouží pro nastavení doby přípravy a dalších funkcí; může být manuální nebo digitální
 

Vnější část tvoří kovový plášť (šasi) s držadly (3) a ovládacími prvky (4). Je to jakási vanička, ve které sedí vnitřní varná nádoba. Kovový plášť (většinou nerezový) má uvnitř (zespodu a ze stran) umístěné topné těleso, které rovnoměrně zahřívá vnitřní varnou nádobu.

Součástí je samozřejmě i poklice (1), která může být z různých materiálů, nejčastěji skla.

Ovládací prvky a teplota přípravy pokrmu

Ovládací prvky mohou být manuální nebo digitální a nastavuje se jimi požadovaná doba přípravy pokrmu. Nastavitelné mají dvě základní a nejdůležitější polohy – LOW a HIGH.

Pokrm se v pomalém hrnci připravuje při teplotě pod bodem varu (95-98 °C). Rozdíl v polohách LOW a HIGH je v tom, za jak dlouho hrnec této teploty dosáhne.

  • Při stupni LOW se dosahuje potřebné teploty za delší dobu (2-3 hodiny).
  • Při stupni HIGH se dosahuje potřebné teploty za kratší dobu (1-2 hodiny).

Když hrnec dosáhne této teploty, udržuje se na ní po zbytek doby přípravy pokrmu. Jestli zvolit stupeň LOW nebo HIGH najdete uvedeno vždy u každého receptu. Obecně se doporučuje připravovat vše hezky pomalu na LOW a stupeň high využívat jen v nejnutnějších případech. Pokud se budete držet pokynů v receptech, není co pokazit.

Mohlo by se vám líbit: Historie a vývoj pomalých hrnců

Většina modelů má ještě třetí stupeň – KEEP WARM – udržování teploty. Potom, co pokrm dopomalíte buď na stupeň LOW nebo HIGH, se hrnec přepne do polohy KEEP WARM, aby při teplotě zhruba 70 °C pokrm přihříval a udržoval ho tak klidně i ještě několik hodin teplý – připravený k servírování. Uvítáte, když máte pokrm hotový dříve a chcete servírovat později.

Hlavní výhody pomalého hrnce

Výhody, které pomalý hrnec nabízí, jsou neoddiskutovatelné.

Úspora času

I když trvá příprava pokrmů v pomalém hrnci až několik hodin, nevyžaduje vaši přítomnost. Do hrnce stačí všechny ingredience naskládat a dále se již o nic nestarat. Hrnec zvládne vše za vás. Vy se můžete věnovat svým zálibám, dětem, jít na procházku, zasportovat si, do práce, zkrátka dělat cokoliv. Po návratu na vás bude čekat hotové jídlo.

Úspora energie

Hrnce na pomalé vaření byly navrženy tak, aby šetřily elektrickou energii. Už při svém vzniku v minulém století měly spotřebu zhruba jako jedna žárovka. Dnes se pohybuje jejich příkon většinou kolem 160-350 W. Například varné desky mohou mít oproti tomu příkon i 7 kW (30x vyšší). 

Jednoduchost

Pomalé hrnce jsou velice snadné na obsluhu, rozhodně na vás nečekají žádné záludnosti. Nastavit a spustit jej dokáže úplně každý. Jednoduchost údržby – celý pokrm děláte v jednom hrnci, odpadá tak nutnost umývat vícero nádobí. Jednoduchost v přípravě pokrmů – pokud budete dodržovat postupy receptů, vše je velice jednoduché.

Ušetříte

Hrnce na pomalé vaření jsou energeticky nenáročné, snadné na údržbu a zpracovat v nich můžete (ba je to i žádoucí) například i tužší masa, která bývají často levnější. Díky tomu, že se pokrm pomalí několik hodin, maso krásně změkne. Delší čas přípravy si poradí i s méně poddajnými potravinami. 

Šetrně a zdravě

Díky tomu, že se v hrnci dosahuje konstantní teploty pod bodem varu, zachovává si většina potravin své živiny a další cenné látky. Při přípravě jídel není potřeba přidávat ani žádný tuk, jídlo je tedy i dietnější. Například  masa se připravují ve vlastní šťávě a jsou pak mnohem šťavnatější a chutnější.

Množství receptů

V pomalém hrnci se dá připravit téměř cokoliv, na co si vzpomenete, navíc na internetu najdete nepřeberné množství receptů pro pomalý hrnec ať už od profíků nebo nadšenců. Nebojte se experimentovat.

Mrkněte také na hodnocení v diskuzi na Heurece. Pomalé hrnce jsou opravdu velice oblíbené.

BJ

Úspora energie. Výborné jídlo po uvaření. Nemusí se stát u sporáku. Suroviny se dají ráno do hrnce, nastaví se čas a na oběd je vše hotovo. Lze uvařit prakticky vše jako klasicky, ale bez námahy.

Alena

Perfektní silný vývar. Švestková povidla bez práce. Ghí za 3,5 hod. Úžasne.

Věra

Super. Energetická i časová úspora. Jídlo z pomaláče je velice chutné. Snadné vaření, měkké maso. Výborné na omáčky, guláše. Jsem maximálně spokojená.

Pro koho je pomalý hrnec vhodný

Pokud nechcete trávit celý den pobíháním v kuchyni při přípravě oběda nebo večeře, bude pro vás pomalý hrnec skutečným vysvobozením. Ingredience jednou naskládáte do hrnce a tím pro vás vše hasne. Nemusíte nic podlévat, míchat, kontrolovat. Můžete hrnec nechat bez dozoru a jít si po svém.

Ano, až takhle jednoduché to může být. 

pomalý hrnec je vhodný pro všechny

Pomalý hrnec je vhodný:

  • pro ty, kdo jsou časově vytíženi (pracovně, studijně) a na přípravu jídel nemají čas, ale přitom by se rádi stravovali doma. Není nic jednoduššího, než zapnout pomalý hrnec před odchodem do práce nebo do školy a po návratu mít připravený chutný a stále ještě teplý pokrm
  • pro maminky nejen na mateřské, které by rády trávily více času se svými dětmi a přivítaly „volné ruce“
  • pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě, protože příprava jídel v pomalém hrnci je bez nutnosti přidávat tuk také dietnější
  • pro seniory, pro které je postávání v kuchyni úmorně dlouhé.

A seznam by mohl pokračovat.

Zkrátka, možnost používat pomalý hrnec pro přípravu kvalitních, chutných a zdravých jídel je pro každého. V podstatě tu neexistuje žádné omezení.

Dobrá a co v něm mohu připravit?

Co všechno v pomalém hrnci připravíte?

V pomalém hrnci se dá připravit téměř cokoliv. Zní to možná zvláštně, ale je to tak.

Mezi to nejlepší, co z nich vykouzlíte, patří:

  • chutné a hlavně silné vývary
  • různé omáčky
  • guláše, pečená masa – ideální jsou obzvláště ta, která potřebují delší čas k přípravě
  • polévky
  • dušená zelenina, zapečené těstoviny, francouzské brambory
  • džemy, povidla
  • přepuštěné máslo (ghí)
  • dezerty (například skvělý cheese cake)

Nebojte se experimentovat.

pomalý hrnec - cheese cake
Pomalý hrnec zvládne i výborné dezerty jako například takovýto cheese cake.

Obrovskou výhodou je, že pomalé hrnce se používají už desítky let a za tu dobu se nashromáždily opravdu stovky různých receptů pro pomalé hrnce, které najdete i na internetu. Stačí si jen vybrat.

pomalý hrnec chutná jídla
Na internetu najdete celou řadu výborných receptů pro pomalý hrnec. Stačí si jen vybrat.

Jak vybrat pomalý hrnec

Na trhu dnes seženete pomalé hrnce různých velikostí, z různých materiálů, s různými funkcemi a hlavně za různé ceny.

Nabízí se tedy otázka. Podle čeho vybrat ten nejvhodnější

Výběr je samozřejmě dost subjektivní. Každému bude na základě jeho potřeb a možností vyhovovat něco jiného. Zaměříme se na ty vlastnosti, které jsou při výběru nejdůležitější.

Jdeme na to.

1

Objem a tvar pomalého hrnce

Jak velký je dost velký?

Objem

Možná tím nejdůležitějším kritériem výběru je objem pomalého hrnce (varné nádoby). Na trhu se dnes prodávají pomalé hrnce s objemem od cca 1,5 litru do 7 litrů.

Při výběru je velice důležité mít na paměti, že udávaný objem hrnce nevypovídá o tom, kolik v něm skutečně uděláte jídla. Při přípravě pokrmů by totiž měl být hrnec zaplněný ideálně více než z poloviny a méně než ze tří čtvrtin.

Zkrátka.

Nesmíte mít po dně, ale také ne až po okraj. Pokud tedy vidíte u hrnce objem například 3,5 litru, 3,5 litru v něm ve skutečnosti neuděláte. Budete vždy o něco méně.

Pro lepší orientaci v objemech hrnců se používá přepočet litrů na porce (respektive počet strávníků, lidí). Přepočet není samozřejmě přesný, ale dává trochu lepší představu.

Objem pomalého hrncePočet porcí, které v něm cca připravíte
do 2,5 litrů2 porce (pro 1-2 lidi)
3-4 litry3-4 porce (pro 3-4 lidi)
4-6 litrů4-6 porcí (pro 4-6 lidí)
6+ litrů6+ porcí (pro 6 a více lidí)

Je nutné myslet také na to, zda budete chtít dělat jídlo i „do zásoby“. Je možné udělat více porcí a jídlo uchovat na později nebo ho zamrazit.

Nezapomeňte také na to, že čím objemnější hrnec koupíte, tím bude těžší. Vnitřní hrnce (varné nádoby) se vyrábějí často z kameniny (keramiky) a obzvláště ty velké a objemné jsou pak relativně těžké.

Na druhou stranu větší hrnce nabízejí možnost zpracovat větší kusy potravin jako například celá kuřata, kachny, větší kusy masa a jiné objemnější ingredience v celku.

Tvar

S tím souvisí také tvar pomalého hrnce. Mezi nejčastější tvary patří kulaté a oválné. Kulaté jsou vhodné na polévky, vývary, guláše atp. Oválné zase na větší kusy zpracovávané vcelku – kachny, kuřata atd.

Ve větším oválném hrnci uděláte i polévky, ale do menšího kulatého dáte jen těžko celé kuře nebo kačenu.

pomalý hrnec Crock Pot
Do objemnějších pomalých hrnců se vejdou i větší kusy ingrediencí v celku.
Při výběru velikosti pomalého hrnce je potřeba se zamyslet nad tím, pro kolik lidí budete nejčastěji vařit a co budete chtít nejčastěji vařit. Je nutné počítat s tím, že větší hrnce jsou těžší a o něco hůře se s nimi manipuluje. Na druhou stranu nabízejí možnost zpracovat i větší kusy potravin (například masa) v celku. Nezapomeňte popřemýšlet o pro vás nejideálnějším tvaru hrnce. Vybírat můžete nejčastěji z kulatých a oválných.
2

Materiál pomalého hrnce

Z čeho je pomalý hrnec vyroben?

Pomalé hrnce se skládají z několika částí, jak jsme si ukázali na nákresu v úvodu. Každá část je z jiného materiálu. Pro nás je zásadní, z jakého materiálu je vyrobená vyjímatelná varná nádoba. Má to vliv na to, jak kvalitně se v ní bude jídlo připravovat, jak náročná bude její údržba a co vše s ní bude možné dělat. 

pomalý hrnec crockpot
Vyjímatelná vnitřní varná nádoba.

Pomalý hrnec je navržen a vyroben k jedné jediné činnosti – pomalému vaření. Ingredience podle receptu vložíte do hrnce, hrnec zapnete a víc se o nic nestaráte. Může se ovšem stát, že ještě před zapnutím hrnce budete potřebovat například orestovat cibulku nebo zatáhnout maso na sporáku.

Některé varné nádoby jsou z materiálu, který je možné využít právě i na sporáku. Vnitřní varnou nádobu můžete dát na sporák a přímo v ní orestovat cibulku nebo zatáhnout maso. Pak už do ní jen přidáte zbylé ingredience, vložíte zpět do kovové základny a vesele pomalíte.

Některé varné nádoby (například keramické) ale není možné dávat na sporák a k orestování cibulky nebo zatáhnutí masa tak budete muset použít zvlášť pánvičku. Pro někoho to může být „otravné“, někomu to nebude dělat problém vůbec. Záleží na vás.

To samé platí o troubě nebo myčce. Některé varné nádoby je možné šoupnout do trouby nebo do myčky a jiné ne. Ve většině případů ale budete varnou nádobu využívat především a jen k pomalému vaření.

KERAMIKA

POUŽITÍ
Do trouby: ANO
Na sporák: NE
Do myčky: většinou ANO

Keramika je velice oblíbený materiál kvůli své dlouhé životnosti, odolnosti, dobré nepřilnavosti a snadné údržbě. Materiál je vhodný pro zdravé vaření, pečení i smažení i bez tuku.

Povrch je odolný vůči poškrábání například lžičkou nebo vidličkou, ne však nožem. Keramiku je možné dát do trouby klasické i mikrovlnné a uchovávat v ní jídlo v lednici.

Pokud na sobě nemá keramika kvalitní glazuru, hrozí její popraskání v myčce. Díky své snadné údržbě lze ale varnou nádobu velice snadno mýt v ruce a mnohdy stačí i vlhký hadřík.

Keramika na sporák nepatří.

KAMENINA

POUŽITÍ
Do trouby: ANO
Na sporák: NE
Do myčky: ANO

Kamenina má nejlepší vlastnosti ze všech nabízených materiálů. Je to vlastně keramika s mnohem vyššími užitnými vlastnostmi. Pokud chcete kvalitní pomalý hrnec, je kamenina výbornou volbou. Pevná, odolná vysokým teplotám, s nepřilnavým povrchem. 

Kamenina je odolná teplotám až 250°C, což umožňuje její použití v jakémkoliv typu trouby – elektrické, mikrovlnné, plynové i horkovzdušné. Díky hladkému povrchu a své odolnosti můžete na varnou nádobu z kameniny použít saponáty a mycí prostředky a stejně tak ji můžeme bez problémů dát i do myčky na nádobí.

Při styku s potravinami se do nich naprosto nic neuvolňuje (chemická stálost). Kamenina je zdraví neškodná a je vhodná i k dlouhodobějšímu uchovávání potravin. Je také odolná vůči poškození kuchyňským nářadím a to například i ostrým nožům.  

Stejně jako většina keramických nádob i kamenina není vhodná na sporáky. Orestovat cibulku nebo zatáhnout maso si tak budete muset většinou předem zvlášť na pánvičce.

LITÝ HLINÍK (+ většinou keramická nepřilnavá vrstva)

POUŽITÍ
Do trouby: ANO
Na sporák: ANO (včetně indukčních)
Do myčky: NE

Litý hliník je cenově dostupný a zdravotně nezávadný materiál, který dobře vede teplo. Většina nádob z litého hliníku je potažena ještě nepřilnavou vrstvou (teflonovou nebo keramickou), která určuje konečné vlastnosti a možnosti použití varné nádoby.

Například některé pomalé hrnce CrockPot mají varnou nádobu z litého hliníku potaženou speciální keramickou vrstvou Duraceramic, která je až 4× odolnější proti mechanickému poškození než teflon.

Údržba takové varné nádoby probíhá pomocí ubrousku případně opláchnutím pod vlažnou vodou a důkladným utřením. Nedoporučuje se však používat mycí prostředky, saponáty ani myčku na nádobí, protože by mohlo dojít narušení materiálu. Varné nádoby z litého hliníku lze použít i v troubě a na sporáku (plynovém, elektrickém i indukčním).

HLINÍK (+ většinou teflonová nepřilnavá vrstva)

POUŽITÍ
Do trouby: ANO (většinou zvládne)
Na sporák: ANO (vyjma indukčních) 
Do myčky: NE

Teflonová vrstva, kterou jsou pokryté hlinkové varné nádoby, má skvělé nepřilnavé vlastnosti, výbornou tepelnou vodivost a snadnou údržbu. Mezi její nevýhody patří snadnější mechanické poškození, náchylnost k absorpci pachů a nesnese přehřívání. 

Kvůli mechanickému poškození způsobenému například kovovým předmětem následně ztrácí teflonová vrstva své vlastnosti, a proto se doporučuje používat v kontaktu s ní pouze dřevěné nebo plastové kuchyňské náčiní.

Teflon se velice snadno čistí. Důležité je vyvarovat se drátěnkám a podobným pomocníkům, které by mohly teflonový povrch poškodit. Hliníkovou nádobu s teflonovou vrstvou není dobré dávat do myčky, kde by při nejhorší možné variantě mohlo docházet k odlupování povrchu. 

Hliníkovou nádobu s teflonem je možné používat na sporáku (vyjma indukčních) a vydrží i v troubě. 

Pokud budete vybírat konkrétní typ pomalého hrnce, je vždy dobré se na všechny potřebné informace zeptat přímo prodejce anebo si je vyhledat v popisu/manuálu produktu.
3

Manuální nebo digitální ovládání

Postaru nebo digitálně?

Jako každý spotřebič i pomalé hrnce mají svůj ovládací prvek, pomocí kterého se nastavují základní funkce. U pomaláku je to především nastavení délky a způsobu přípravy pokrmu.

Ovládací prvek může mít buď podobu otočného „kolečka“ bez displeje (manuální) nebo tlačítek s digitálním displejem (digitální). Výjimečně kombinaci obojího – otočného kolečka a displeje.

Manuální ovládání

Manuální ovládání vypadá jako otočné kolečko s několika polohami, mezi kterými přepínáte prostým otočením jako na starém sporáku. Nejčastěji zde najdete:

Pomalý hrnec s otočným kolečkem.
  • OFF – vypnuto
  • LOW – 1. stupeň s delší dobou přípravy
  • HIGH – 2. stupeň s kratší dobou přípravy
  • KEEP WARM (WARM) – po dokončení přípravy udržuje pokrm teplý i několik hodin (ne u všech modelů)

Vše je na hrnci zobrazeno buď v textové podobě, nebo jako obrázky, případně symboly. Pomalé hrnce s manuálním ovládacím prvkem bývají levnější a většinou i méně problémové, protože se na nich zkrátka nemá moc co pokazit.

Na rozdíl od hrnců s digitálním ovladačem nemají ty manuální časovač, pomocí kterého lze natavit požadovanou délku přípravy pokrmu. Dá se to ale případně vyřešit zakoupením externího časovače.

Výhody manuálního ovládání
  • jednoduchost a přehlednost
  • pokud během přípravy vypadne a znovu naskočí elektrický proud, hrnec pokračuje v chodu beze změny v nastavení
  • o něco levnější
Nevýhody manuálního ovládání
  • nemá časovač ani jiné přidané funkce, čas dokončení pokrmu si tak musíte pamatovat a sledovat sami
  • pokud chcete po dokončení pokrmu jídlo udržovat ještě nějakou dobu teplé (funkce WARM), musíte hrnec do této polohy přepnout ručně

Digitální ovládání

Digitální ovládací prvek má v podstatě stejnou funkci jako manuální, jen má displej s tlačítky a většinou nabízí i další funkce, jako například časovač nebo odložený start

Pomalý hrnec s digitálním ovládáním.

Časovač

Po nastavení požadovaného stupně (LOW nebo HIGH) nastavíte pomocí časovače ještě požadovanou dobu přípravy (stupeň i dobu přípravy najdete v každém receptu). Hrnec pak začne čas automaticky odpočítávat. Po uplynutí doby se hrnec automaticky vypne nebo přepne do polohy WARM, ve které udržuje pokrm ještě několik hodin teplý – přihřívá ho.

Odložený start

Kromě funkce časovače může mít pomalý hrnec i funkci odložený start. Odložený start využijete v případě, kdy chcete, aby se pomalý hrnec sám spustil až po určité době (jdete spát v 10 večer a chcete, aby se hrnec spustil až o půlnoci).

Tahle funkce je ale trochu rozporuplná. Pokud budete chtít spustit hrnec až za několik hodin, mohou se zatím suroviny (například maso) v hrnci začít při pokojové teplotě kazit. Proto tuto funkci využívejte s rozmyslem a pouze u vhodných potravin.

Spíš než odkládat start je lepší po dokončení pokrmu využít funkcí WARM, díky které se bude hotový pokrm ještě i několik dalších hodin při nižší stálé teplotě přihřívat a udržovat připravený k servírování.

Výhody digitálního ovládání
  • nabízí přidané funkce jako časovač nebo odložený start
  • nemusíte sledovat čas dokončení pokrmu
  • hrnec se po dokončení automaticky přepne do polohy WARM (přihřívání)
Nevýhody digitálního ovládání
  • možné poruchy digitálního displeje
  • pokud během přípravy vypadne elektrický proud, všechna nastavení se vynulují a je potřeba je nastavit znovu
Nelze s určitostí říci, jestli je lepší hrnec s manuálním nebo digitálním ovládáním. Oba mají svá specifika a vždy bude záležet pouze na vás, který bude lépe splňovat vaše požadavky a představy.
4

Cena pomalého hrnce

Jaký máte rozpočet?

Ceny pomalých hrnců se pohybují v rozmezí od několika stovek do několika tisíc. S cenou bohužel moc hýbat nemůžete.

Obecně levnější jsou modely s menším objemem a klasickým (manuálním) zpracováním. modely nabízí o něco levnější zpracování. Naopak mezi ty dražší patří objemnější kameninové hrnce s digitálním ovládáním.

5

Poklice pomalého hrnce

Skleněná je nejlepší

Poklice pomalého hrnce mohou být z různých materiálů. Nejlepší volbou je poklice skleněná. Na pokrm je skrze ni během přípravy vidět a nebudete tak mít potřebu ji odklápět. Každé odklopení poklice prodlužuje finální dobu přípravy pokrmu, protože odklopením snižujete teplotu uvnitř hrnce.

Kromě materiálu poklice se zaměřte i na její zpracování, které může mít několik podob:

  • volně ležící – klasická poklice, kterou můžete sundat a kamkoliv odložit
  • vyklápěcí – je k hrnci v jednom místě připevněna a funguje jako odklápěcí víko; uvítáte, pokud nemáte dostatek odkládacího prostoru na kuchyňské lince; některé modely mají vyklápěcí poklici upevněnou k varné nádobě napevno a z některých je možné ji odejmout (napevno nesmí do trouby, protože má plastové části)
  • s klipsami – poklice má na obvodu dva klipsy, kterými se k hrnci přicvakne; hodí se, pokud budete hrnec, ať už s pokrmem nebo bez, někam přemisťovat nebo jinak manipulovat (vézt na chatu, ke známým, kamkoliv).
pomalý hrnec s vyklápěcí poklicí
Pomalý hrnec se skleněnou vyklápěcí poklicí.
6

Čeho si ještě všímat

I drobnosti jsou důležité

Váha – čím větší, tím těžší. Asi žádné velké překvapení. Mezi ty nejtěžší patří keramické a kameninové hrnce s objemem nad 5,5 litrů.

Příkon – příkon pomalých hrnců se pohybuje většinou mezi 160-350 W, což je takový rozumný standard. Čím větší hrnec, tím větší příkon a ve výsledku i více spotřebované energie. 

Nutno dodat, že 300W mají dnes i žárovky, takže celková spotřeba opravdu není nijak závratná a rozhodně vás to nezruinuje, ať už vyberete model jakýkoliv. Naopak. V porovnání s ostatními kuchyňskými spotřebiči patří pomalé hrnce mezi ty zdaleka nejúspornější, což je jedna z jejich největších výhod.

Délka kabelu – délka kabelu bývá kolem jednoho metru, což není zrovna moc. Počítejte s tím předem a délku kabelu si ještě u každého modelu ověřte, aby vás to nepřekvapilo.

Výrobce – pokud se rozhodnete koupit pomalý hrnec, vybírejte především z modelů od prověřených výrobců, jako jsou například pomalé hrnce CrockPot nebo pomalé hrnce Russell Hobbs. Spousta výrobců jen naskakuje na trend pomalého vaření a aby měli alespoň něco v nabídce, vypustí často i méně kvalitní modely. Dejte proto přednost raději ověřeným značkám.

Jak vybrat pomalý hrnec – shrnutí

Jak vybrat pomalý hrnec

  1. Vyberte správný objem

    Na trhu se dnes prodávají pomalé hrnce s objemem od cca 1,5 litru do 7 litrů. Čím větší je hrnec, tím více porcí v něm připravíte, tím větší kusy potravin se do něj vejdou, ale tím těžší pomalý hrnec bude a tím víc místa budete potřebovat také k jeho uskladnění.

  2. Vyberte materiál, ze kterého je pomalý hrnec

    Důležitý je především materiál vnitřní nádoby pomalého hrnce, ve kterém se připravuje samotné jídlo. Tato nádoba může být z keramiky, kameniny, hliníku nebo litiny. Každý materiál umožňuje trochu jiný způsob přípravy a zpracování pokrmů.

  3. Zvolte si způsob ovládání – manuální nebo digitální

    Funkce pomalého hrnce můžete ovládat buď pomocí manuálního otočného „knoflíku“ nebo na digitálním displeji. Digitální ovládání nabízí několik přidaných funkcí, které u manuálního většinou nenajdete.

  4. Kolik budete investovat

    Na trhu najdete pomalé hrnce levné i drahé. Dražší modely většinou nabízí vyšší užitný komfort a kvalitu, ale i mezi levnějšími se dají najít velmi dobré kousky.

  5. Poklice, váha, příkon, madla, délka kabelu

    Maličkosti, které ve výsledku hrají důležitou roli. Nezapomeňte věnovat pozornost i jim.

  6. Nakupujte u ověřených prodejců

    Jako se vším. Ověření a zavedení prodejci nabízí jistotu v případě, že se s produktem v budoucnu něco stane. Vyhněte se nedůvěryhodným e-shopům a nakupte u ověřených a známých prodejců.

Nejlepší pomalé hrnce na trhu

V samostatném článku nejlepší pomalé hrnce najdete tabulku všech pomalých hrnců dostupných v českých e-shopech. Pokud se rozhodnete začít vařit zdravě a ještě při tom ušetřit, bude pro vás při výběru článek ideálním pomocníkem.

Nejčastěji kladené dotazy

Je bezpečné nechat pomalý hrnec bez dozoru?

Ano, stejně jako necháváte bez dozoru televizi, pračku, myčku, i pomalý hrnec můžete nechat pracovat bez dozoru.

Musím dodržovat nějaká „bezpečností opatření“?

Pomalý hrnec za provozu zahřívá. Je dobré odstranit z jeho nejbližšího dosahu věci, které by s ním mohly přijít do kontaktu. Stejně tak by neměl zůstávat v dosahu dětí. Vhodné je také pořídit pod pomalý hrnec tepelně izolační podložku.

Mohou se z pomalého hrnce do jídla uvolňovat škodliviny?

Tenhle fakt můžeme zcela vyloučit u modelů s kameninovou varnou nádobou, která je naprosto zdraví neškodná. Stejně tomu tak je i u modelů s kvalitní keramickou varnou nádobou. U ostatních je to trochu sporné, nicméně nejsou známy žádné studie, které by uvolňování škodlivých látek do potravin u pomalých hrnců bez výhrad dokazovaly.

Byl pro Vás článek přínosný?

Klikněte na hvězdičky a ohodnoťte článek.

Hodnocení 4.7 / 5. Hlasovalo: 53

Ještě nikdo nehodnotil, budete první?

Tophrnce
Logo