Hledáte nejlepší pomalý hrnec? Srovnali jsme všechny pomalé hrnce dostupné v českých e-shopech, dali je do přehledné tabulky a vybrali ty nejlepší. Tady jsou.
Pokud vybíráte pomalý hrnec a chcete se nejprve dozvědět víc o tom, co je to pomalý hrnec a jak funguje, mrkněte na článek jak vybrat pomalý hrnec. Získáte lepší představu o tom, jaký pomalý hrnec potřebujete.
Nejlepší pomalé hrnce
Srovnali jsme všechny dostupné modely pomalých hrnců v českých internetových obchodech. Čistě pomalých hrnců. Ne multifunkčních nebo jiných hrnců s funkcí pomalého vaření, ale opravdu čistě hrnců na pomalé vaření. Proč? Protože jsou pro pomalé vaření nejlepší. Jsou v tom přeborníci.
Nejlepší pomalé hrnce jsme rozdělili do kategorií podle objemu. Objem je jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru pomalého hrnce. Podle objemu odhadnete, kolik porcí v něm připravíte.
Objem hrnce | Přibližní počet porcí, které připravíte |
---|---|
do 2,5 litru | 2-3 porce |
2,5-4 litry | 3-4 porce |
4-6 litrů | 4-6 porcí |
6+ litrů | 6+ porcí |
Nejlepší pomalé hrnce do 2,5 litru
Pomalé hrnce do 2,5 litrů patří mezi ty úplně nejmenší. Připravíte v nich zhruba 2-3 porce pokrmu, takže jsou vhodné pro singles, páry nebo menší rodiny.
Crockpot CSC061X
hmotnost: 2,9 kg
příkon: 130 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: keramika
Russell Hobbs 25570-56
hmotnost: 2,4 kg
příkon: 145 W
displej: ne
časovač: ne
poklice: sklo
nádoba: keramika
Nejlepší pomalé hrnce 2,5-4 litry
V pomalých hrncích od 2,5 do 4 litrů připravíte přibližně 3 až 4 porce a vystačí tedy pro 3 až 4 strávníky. Pokud ale budete chtít připravit jídlo i na později nebo do zásoby, bude lepší se poohlédnout po ještě větším objemu.
Crockpot CSC060X
hmotnost: 3,5 kg
příkon: 210 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo (výklopná)
nádoba: keramika
Crockpot SCV 400RD
hmotnost: 3,8 kg
příkon: 210 W
displej: ne
časovač: ne
poklice: sklo
nádoba: keramika
Russell Hobbs 22740-56
hmotnost: 2,4 kg
příkon: 160 W
displej: ne
časovač: ne
poklice: sklo
nádoba: hliník, teflon
Nejlepší pomalé hrnce 4-6 litrů
V hrncích na pomalé vaření s objemem od 4 do 6 litrů připravíte s přehledem 4 až 6 porcí. Pokud hledáte hrnec pro čtyř a vícečlennou rodinu, tento objem je ideální a ještě něco zbude.
Crockpot SCCPBPP 605
hmotnost: 6,1 kg
příkon: 250 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: keramika
Crockpot SCCPRC507B
hmotnost: 4,7 kg
příkon: 220 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: keramika
Crockpot CSC038X Saute
hmotnost: 3,7 kg
příkon: 160 W
displej: ne
časovač: ne
poklice: sklo (výklopná)
nádoba: litý hliník, duraceram
Nejlepší pomalé hrnce 6+ litrů
V nejobjemnějších hrncích nad 6 litrů připravíte s přehledem více jak 6 porcí pokrmu a kromě toho, že nakrmíte celý regiment, vám ještě zbude do zásoby.
Crockpot CSC027X Saute
hmotnost: 3,9 kg
příkon: 220 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: litý hliník, duraceram
Crockpot CSC063X
hmotnost: 6,8 kg
příkon: 320 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: keramika
Russell Hobbs 22750-56
hmotnost: 3,1 kg
příkon: 200 W
displej: ano
časovač: ano
poklice: sklo
nádoba: hliník, teflon
Nejprodávanější pomalý hrnec
Nejprodávanější pomalý hrnec několika posledních let je CrockPot SCCPBPP 605. Je dostatečně objemný, kvalitně zpracovaný, s velmi příjemnou spotřebou energie a téměř se všemi technickými vlastnostmi, které byste u kvalitního pomalého hrnce očekávali. Objem 5,7 litrů z něj dělá ideálního pomocníka pro početnější rodiny (4+).
Přehled všech dostupných pomalých hrnců
Pomalé hrnce jsou v tabulce seřazeny podle objemu. Pod tabulkou níže na stránce najdete i krátký souhrn toho, na co se při výběru zaměřit. Mezi nejoblíbenější hrnce patří pomalé hrnce Crockpot a pomalé hrnce Russell Hobbs.
obrázek | model | objem | hmotnost | příkon | varná nádoba | displej /časovač | poklice | cena cca | hodnocení | více info |
2 l | 2,4 kg | 145 W | keramika | ne/ne | sklo | 650 Kč | 92 % | |||
2,4 l | 2,9 kg | 130 W | keramika | ano/ano | sklo | 1300 Kč | 95 % | |||
3,5 l | 3,5 kg | 210 W | keramika | ano/ano | sklo vyklápěcí | 1800 Kč | 94 % | |||
3,5 l | 3,5 kg | 210 W | keramika | ano/ano | sklo vyklápěcí | 1800 Kč | 94 % | |||
3,5 l | 3,8 kg | 210 W | keramika | ne/ne | sklo | 1400 Kč | 96 % | |||
3,5 l | 4 kg | 180 W | keramika | ne/ne | sklo | 2000 Kč | 93 % | |||
3,5 l | 3,9 kg | 200 W | keramika | ne/ne | sklo | 750 Kč | 94 % | |||
3,5 l | 2,4 kg | 160 W | hliník, teflon | ne/ne | sklo | 900 Kč | 89 % | |||
3,5 l | 5,1 kg | 200 W | keramika | ne/ne | sklo | 800 Kč | 92 % | |||
3,5 l | 4 kg | 200 W | keramika | ne/ne | sklo | 800 Kč | 94 % | |||
4,7 l | 5,2 kg | 220 W | keramika | ano/ano | sklo vyklápěcí | 2400 Kč | 93 % | |||
4,7 l | 4,7 kg | 220 W | keramika | ano/ano | sklo | 2000 Kč | 93 % | |||
5 l | 3,1 kg | 250 W | litý hliník, duraceramic | ano/ano | sklo | 3000 Kč | 92 % | |||
5 l | 5,3 kg | 180 W | keramika | ano/ano | sklo | 2500 Kč | 92 % | |||
5,6 l | 5,6 kg | 240 W | keramika | ano/ano | sklo | 3500 Kč | 93 % | |||
5,7 l | 6,1 kg | 250 W | keramika | ano/ano | sklo | 2400 Kč | 94 % | |||
6 l | 3,1 kg | 200 W | hliník, teflon | ano/ano | sklo | 1300 Kč | 93 % | |||
6 l | 3,9 kg | 220 W | litý hliník, duraceramic | ano/ano | sklo | 3200 Kč | 92 % | |||
6,5 l | 6 kg | 320 W | keramika | ano/ano | sklo | 1300 Kč | 91 % | |||
6,5 l | 7,5 kg | 300 W | keramika | ne/ne | sklo | 1000 Kč | 89 % | |||
6,5 l | 5,4 kg | 320 W | keramika | ano/ano | sklo | 1500 Kč | 92 % | |||
7,5 l | 6,8 kg | 320 W | keramika | ano/ano | sklo | 3000 Kč | 91 % |
Údaje v tabulce – podle čeho vybírat
Objem
Je jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr. Kolik toho do hrnce dáte, tolik jídla připravíte. Běžně se uvádí přibližný přepočet 1 litr = 1 porce = 1 strávník.
- Malé hrnce do 2,5 litrů – připravíte 2 porce (vhodné pro 1-2 lidi).
- Střední hrnce 3-4 litry – připravíte 3-4 porce (vystačí pro 3-4 lidi).
- Větší hrnce cca 4-6 litrů – připravíte 4-6 porcí, jsou oblíbené pro čtyřčlenné ale i početnější rodiny (4-6 lidí).
- Velké hrnce nad 6 litrů – nakrmí celý regiment, 6+ strávníků, a ještě zbude.
Objem vybírejte podle toho, kolik porcí chcete připravit, respektive pro kolik lidí budete vařit. Myslete také na to, jestli budete chtít připravit jídlo i na později (navařit víc).
Hmotnost
Projeví se při manipulaci – přenášení, mytí… Těžší hrnce jsou hlavně ty objemnější. Důležité je sledovat i materiál. Nejtěžší bývají hrnce keramické (kameninové).
Příkon
U pomalých hrnců to není zase tak extrémně důležitý údaj. Proč? Pomalé hrnce jsou obecně jedny z vůbec nejúspornějších domácích spotřebičů. Většinou se příkon pohybuje mezi 150-350 W a to mají i klasické žárovky. Je dobré k tomuhle parametru při výběru přihlédnout, ale ne se jím zcela řídit.
Materiál varné nádoby
Tohle už je něco, co byste měli sledovat určitě. Vnitřní varná nádoba je to, v čem budete připravovat samotný pokrm. Materiál, ze kterého je vyrobena, určuje, co s hrncem budete moct dělat. Některé materiály jsou vhodné do trouby, na sporák, do myčky a jiné zase ne. Hodně záleží na tom, co od hrnce očekáváte.
- Keramika – pro pomalé vaření ideální, přírodní, zdraví neškodný a odolný materiál. Keramickou varnou nádobu můžete používat v lednici (při uchování pokrmu), v myčce, v troubě, ale ne na sporáku. Keramice déle trvá, než se zahřeje a z nabízených materiálů je nejtěžší. V nabídce narazíte také na kameninové pomalé hrnce. Kamenina je druh keramiky s vyššími užitnými vlastnostmi. Pro pomalé vaření je kamenina nejlepším materiálem.
- Hliník + teflon (hliníková nádoba s vrstvou teflonu) – celkově lehčí materiál, který dobře vede teplo. Dovoluje nádobu používat v lednici, troubě a na některých druzích sporáků. Do myčky se nehodí. Hrozí také mechanické poškození (poškrábání) povrchu. Je to jednoduchý a cenově dostupnější materiál, který ale po pár letech „doslouží“. Je potřeba s tím počítat.
- Litý hliník + Duraceramic (litý hliník s keramickou vrstvou) – rychle se zahřívá a dobře vede a udržuje teplo. Keramická vrstva Duraceramic je několikrát odolnější než klasický teflon. Nádobu je možné šoupnout do myčky a stejně tak používat i na všech druzích sporáků, včetně indukčních.
Displej / časovač
Některé pomalé hrnce mají otočný „knoflík“ bez digitálního displeje. Knoflíkem nastavíte požadovaný stupeň přípravy a následně musíte hlídat čas, kdy hrnec vypnout nebo přepnout do polohy WARM (ve funkci WARM udržuje hrnec po skončení přípravy pokrm ještě nějakou dobu teplý – přihřívá ho).
Některé pomalé hrnce ale mají digitální displej s tlačítky. Výhodou je, že hrnce s digitálním displejem mají často i přidané funkce jako například časovač. Pomocí časovače nastavíte na hrnci čas, kdy se má hrnec vypnout a ten se po uběhnutí nastavené doby automaticky vypne nebo přepne do funkce WARM.
Poklice
Všechny pomalé hrnce mají skleněnou poklici, což je ideální. Přes skleněnou poklici je dobře vidět na připravovaný pokrm a není potřeba ji odklápět, což snižuje teplotu uvnitř hrnce a zbytečně prodlužuje dobu přípravy. Pokud mají poklice jiný než plastový úchyt, je možné je používat i v troubě.
Cena
V tabulce najdete i přibližnou cenu, za kterou se daný pomalý hrnec prodává. Cena se často liší v závislosti na obchodu. Aktuální cenu zjistíte po kliknutí na tlačítko „zjistit víc“.
Hodnocení
Aby bylo hodnocení co nejobjektivnější, je sestaveno na základě hodnocení uživatelů, kteří produkt zakoupili a reálně používají. Je to průměr uživatelských hodnocení z webů jako je Heureka.cz, Mall.cz, Zboží.cz, Alza.cz, Amazon.de a dalších.
Nejčastější dotazy
Pomalý hrnec je elektrický hrnec, do kterého naskládáte všechny potřebné ingredience pro vybraný pokrm, hrnec zapnete a jídlo se v průběhu několika hodin (3-10) při konstantní teplotě pod bodem varu připraví „samo“. Nemusíte u hrnce postávat, poskakovat, míchat, podlévat, kontrolovat. Zapnete a jdete si po svém.
Protože se jídlo připravuje pod bodem varu, všechny ingredience si uchovávají maximum živin a všech cenných látek. Chuťově jsou pokrmy mnohem výraznější. Při přípravě jídel není potřeba přidávat tuk, jídlo je tedy i dietnější. Pomalé hrnce mají spotřebu energie asi jako jedna žárovka, takže výrazně ušetříte na energiích, a tedy i na penězích. Příprava jídla sice trvá několik hodin, ale mezitím se můžete věnovat čemukoliv jinému, hrnec necháte pracovat bez dozoru a přijdete až k hotovému.
Cokoliv. Na internetu a v kuchařkách najdete stovky receptů. Vývary, polévky, omáčky, pečená masa, zapečené těstoviny, guláše, džemy, přepuštěné máslo, dezerty. Opravdu cokoliv vás napadne!
Nejdůležitějším kritériem při výběru je objem pomalého hrnce, který určuje, jaké množství pokrmu v něm připravíte (kolik porcí). Druhým nejdůležitějším kritériem je materiál vnitřní varné nádoby, který určuje, kde všude a co všechno budete moci s hrncem dělat. Více v článku jak vybrat pomalý hrnec.
Ano. Je to bezpečné. Stejně jako necháváte bez dozoru zapnutou pračku nebo televizi, můžete nechat pracovat bez dozoru i pomalý hrnec. Jídlo můžete v pomalém hrnci bez obav připravovat i přes noc, zatímco spíte.